Olen pitkään työskennellyt yritykseni Navico Oy:n kautta lukuisten kaupunkien kanssa yrittäen saada päättäjiä ymmärtämään kaupunki- ja palvelurakennetta koskevien eri päätösten taloudellisia kerrannaisvaikutuksia. Vastaanotto on ollut ymmärtäväinen, mutta ei ole aiheuttanut muutoksia vanhoissa totutuissa toimintamalleissa. Nykytermein sanottuna peukutetaan ja hymistellään. Usein poikkihallinnollista taloudellista vaikuttavuutta ei pystytä tai ei edes haluta nähdä. Suutari pysyköön lestissään.
Samalla minulla on ollut toinen jalka liikunta- ja hyvinvointisektorilla urheilutestausta, testausteknologiaa ja analytiikkaa kehittävän yrityksien Sporttest Oy:n ja TopSpot Move Oy:n kautta sekä pitkän linjan urheiluseuratoimijana eri lajeissa. Huolestuneena olen seurannut urheilijoiden yksipuolistumista, perustaitojen heikkenemistä sekä nuorella iällä tapahtuvia loppuun palamisia sekä loukkaantumisia.
Allekirjoittanut ja Igor Jukic Baskonia ja Deportivo Alavesin urheiluteknologian kehitystyötä käynnistystä julkistamassa (Kuva: BAG Group)
Nämä havainnot ja ajatukset ovat saattaneet minut nyt siihen pisteeseen, että olen nyt jatkossa päättänyt syventyä selvittämään enemmän kaupunki- ja palvelurakenteen vaikutuksia asukkaiden hyvinvointiin sekä myös urheilumenestykseen. Olen aikaisemmin vain vähän raapaissut aihealueen pintaa joidenkin arkiliikunnan projektien tiimoilta. Samoin olen huomannut menestykkäisiin urheilijapolkuihin tutustuessani tietyn saman kaavan toistuvan. Tähän kaavaan kuuluvat mm. palava intohimo harjoitella omalla ajalla, hauskuus, pihapelit ja porukan pienimpänä sinnittely.
Kuten kaikki tiedämme, liikumme nykyisin ikäryhmään katsomatta aivan liian vähän terveytemme tai urheilumenestyksen kannalta. Liikunta ja urheilu on ulkoistettu ja olemme tottuneet ostamaan sitä palveluna. Aikamme ei riitä tärkeiden pohjien luomiseen. Näyttöpäätelaitteet ja autossa/sohvalla istuminen lohkaisevat ison osan päivittäisestä elämästämme. Tämä yritetään korvata tehokkailla treeneillä huippuolosuhteissa. Useimmiten tämä tapahtuu liian kovalla intensiteetillä, joka pitkään jatkuneena lopulta loppuun palamiseen, estää kehittymisen ja altistaa vammoille. Myös kuntoilijoiden osalta pitkät passiivisuuden jaksot päivän aikana ja kovilla sykealueilla treenaaminen eivät tuo haluttua tulosta hyvinvoinnin eikä tulosten parantumisen valossa.
Mikä siis avuksi? Vastauksiahan minulla olisi antaa vaikka kuinka paljon, mutta ennen niistä foorumeilla huutelua aion ottaa asioista tarkemmin selvää ja tehdä pienimuotoista tutkimusta. Lähde siis mukaan tutkimusmatkalle kanssani. Kerron havainnoistani ja tutkimuksistani näiden blogitekstien kautta. Kuulemisiin!
Blogin kirjoittaja ja perämeren aaltosoturi tyytyväisenä suomisurffisession jälkeen (Kuva: AP Tauriainen)