Navico järjesti vuonna 2016 ensimmäiset Oulu Master Class -vierailut ulkomaalaisille ryhmille Oulun ympärivuotisen pyöräilyn saloisuuksien valottamiseksi ja asioiden kokemiseksi paikan päällä. Covid19 rajoitusten myötä pari viime talvea ovat olleet hiljaisempia vierailujen suhteen muutamia yksittäisiä kansainvälisen median edustajia lukuun ottamatta. Nyt talvella 2021 tuota tyhjiötä on täytetty tuottamalla materiaalia Oulun virtuaaliseen mestariluokkaan MasterClass.city -verkkosivuille!

Mikä Mestariluokka??

Master Class on pyöräilyn edistämisen piireissä tarkoittanut organisointua vierailua parhaiden kaupunkien luona ja oppimista parhaista käytännöistä paikan päällä. Alkuperä MasterClass:eille tulee Tanskasta ja tarkemmin Kööpenhaminasta. Myös hollantilaiset kaupungit ovat olleet Master Class vierailujen kohteita lukemattomille pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneille delegaatioille. Navico Oy:n järjestämät Oulu Master Class -vierailut ovat sisältäneet luentoja mm. Oulun pyöräilyn historiasta aina 1960 -luvulta nykypäivään ja teknisistä ratkaisuista maankäytön suunnittelusta yksityiskohtiin, vierailuja ja tapaamisia mm. kaupungin varikolla ja Oulun kaupungin ympäristötalolla sekä kouluilla. Lisäksi tietenkin on pyöräilty paljon eri paikoissa ja tutustuttu samalla yksityiskohtiin maastossa sekä vierailtu mielenkiintoisissa paikoissa autenttisessa oululaisessa talviympäristössä.

Seikkailua virtuaalisella alustalla

Navico Oy on tehnyt jo pidempään audiovisuaalista materiaalia Oulusta ja eri ulkoaktiviteeteista. Oulu Virtual Master Classia varten hankittiin vähän lisää kuvauskalustoa vanhempien GoPro ja Dronen rinnalle. Nyt kamera-kavalkadista löytyy myös 360 asteen videota tuottava GoPro, eli pyöräilyvideoita voi kokeilla myös virtuaalilasit päässä. Virtual Tour Pro -softalla toteutetulla OVMC:n virtuaaliselle alustalle lisätään materiaaleja joka kuukausi lisää. Ajan myötä virtuaalinen mestariluokka sisältää lopulta enemmän nähtävää ja koettavaa kuin reaalielämän yhdellä vierailulla voisi kokea. Huhti-toukokuussa 2021 julkaistaan aluksi viisi virtuaalista 360 -pyöräreissua ja seitsemän lyhyttä dokumenttia sisältäen mm. vierailun ja esityksiä maailman pyöräily-ystävällisemmästä koulusta Oulun Metsokankaalta. Alla on lyhyt esimerkki 360 asteen pyöräilyvideosta Timon ja Pekan opastamana.

Uutta materiaalia tulee säännöllisesti

Talvena 2020-2021 ovat kameramme surranneet kivasti taltioiden eri tyyppistä materiaalia eri puolilta Oulua. Työstäminen julkaistavaan muotoon ottaa aikansa ja sen vuoksi uutta materiaalia julkaistaan virtuaaliselle alustalle ajan myötä. Tavoitteena on saada joka toinen viikko uutta koettavaa ja nähtävää. Sisältöä on luvassa seuraavien kategorioiden alla:

  • 360 pyöräilyvideot: 360 asteen kameralla kuvattuja tutustumisreissuja Oulun pyöräilyverkostoon kommenteilla ja huonoilla vitseillä höystettynä
  • Tekniset jutut: Esityksiä ja esimerkkejä Oulun pyöräilyn saloista aina maankäytön suunnittelusta urakoinnin sopimusteknisiin yksityiskohtiin saakka
  • Pehmeät keinot: Materiaalia Oulun pyöräilyn historiasta, politiikasta, kampanjoista, tapahtumista ja taloudellisista vaikutuksista
  • Muut jutut: Pyörämatkailu ja sen kehittäminen, maastopyöräily ja maastoliikuntareitit, ympärivuotinen aktiivinen kaupunki ja kaupunkilaiset, Oulun seudun nähtävyydet, ”Pekkailut” (Pekka menee sinne minne yksikään Pekka ei ole aiemmin pyörällä mennyt)

Kaikki materiaali OVMC:n sivuille tuotetaan englanniksi kansainvälisyys huomioiden. Pääosissa alustalla materiaalia tuottavat Timo & Pekka. Veirailevia tähtiä toki tulee aika ajoin mukaan. Jatkossa mietitään myös eri kieliversioiden lisäämistä.

Mikäli Oulu virtuaalisena pyörän selästä koettuna kiinnostaa, niin käy kirjautumassa OVMC:n uutiskirjeeseen masterclass.city -osoitteessa.