Virtuaalista koulutusta ja retkiä luvassa (02.02.2021)

Navico Oy on järjestänyt AEK (aikaa ennen Koronaa) useampia retkiä ja teknisiä vierailuja kotimaisille ja ulkomaalaisille vieraille Oulun pyöräilyn ratkaisuista ja käytännöistä. Kansainvälisesti toimialalla vastaavan tyyppiset vierailut tunnetaan ”Master Class” -konseptina, joita etenkin hollantilaiset ja tanskalaiset kaupunkien asiantuntijat ovat järjestäneet. Ensimmäinen useamman päivän ”Oulu Master Class” järjestettiin Navico Oy:n toimesta venäläiselle delegaatiolle (Pietari, Moskova, Petroskoi) vuonna 2017 (Lue Kalevan juttu tästä). Tätä ennen ja jälkeen on järjestetty useita pienempiä teknisiä vierailuja yhteistyössä eri organisaatioiden kanssa. Kansainvälisten kuvausryhmien pyörittäminen on tullut Pekalle ja Timolle kovinkin tutuksi vuosien varrella. Pandemiasta huolimatta tällekin talvea on jokunen toimittaja ”oululaistettu” viimassa ja pakkasessa. Moni potentiaalinen vierailija on kuitenkin pandemiasta johtuen ottanut yhteyttä etänä ja kaikenlaiselle mediamateriaalille onkin ollut kova kysyntä globaalin pyöräilybuumin edetessä. Tammikuussa noin viikko sitten esimerkiksi julkaistiin ansiokkaasti tehty video talvipyöräilystä ”Not just bikes” youtube -kanavalla, missä Oululla ja Navico Oy:n Pekka Tahkolan tuottamalla videomateriaalilla oli tähtirooli.

Koronan myötä virtuaalikierroksien tekoon

Kuva: Lähtisitkö? Näiden tyyppien kanssa virtuaaliselle pyöräretkelle Oulussa?

Covid19 pandemia pysäytti luonnollisesti suurimman innokkuuden tulla Ouluun talvipyöräilyn tutustumiskierroksille, joten vuoden 2020 kevättalven vierailut jäivät sekavassa maailmantilanteessa tyystin tekemättä. Onneksi Navico Oy sai alkusyksystä valtion Koronatuen avulla hankkeen käyntiin, missä Oulu Master Class -vierailut toteutetaan virtuaalisina. Syksyllä 2020 laadittiin ja päivitettiin sisältöjä ja odotettiin talven tuloa. Joulun tienoilla alkoi talvi näyttää vähitellen kunnolliselta ja kuvauksia on päästy tekemään 360 kameralla. Onneksi myös meri on jäätynyt Oulun edustalta ja kevättalvella päästäänkin tekemään Pekan tavaramerkiksi muodostuneita meren jäällä tehtäviä pyöräilyretkiä.

Oulu Virtual Master Class koostuu useammasta eri 360 virtuaalitilasta, joissa voi liikkua ja tutustua tilassa oleviin materiaaleihin, esityksiin, videoihin, haastatteluihin, yms. näissä virtuaalitiloissa sijaitsevien ”hotspottien” avulla. Virtuaalitilat sijaitsevat eri puolilla Oulua ja virtuaalitilojen välillä on selostettuja, huonoilla vitseillä höystettyjä virtuaalipyöräilyretkiä. VR-lasit päähän, ikkunan tai pakastimen ovi auki, kuntopyörä siihen kylkeen ja saat lähes autenttisen talvipyöräilykokemuksen Oulusta! Retkillä käydään läpi maastossa Oulun pyöräilyn ”salaisuuksia”, käytäntöjä, historiaa ja kehittämiskohteita. Oppaina toimivat Timo Perälä ja Pekka Tahkola ja joillakin retkillä mukana on myös vierailevia tähtiä.

 

Tavoitteena avata OVMC jo helmikuuussa 2021

Talvi on juuri nyt Oulussa parhaimmillaan ja pyrimme saamaan ensimmäiset kokonaisuuksien matskut valmiiksi mahdollisimman pitkälle helmikuun 2021 aikana. Ensimmäiset kolme virtuaalitilaa sijatisevat Oulun lentokentällä, Rotuaarilla Oulun keskustassa sekä maailmankuululla Metsokankaan koululla. Oulunsalon lentokentältä virtuaalipyöräretkellä pääsee tietenkin pyöräilemään suosittua jääreittiä pitkin keskustaan ilman kastumisvaataa. OVMC:iin pääsee mukaan osallistumaan pienellä kertamaksulla ja OVMC -passi on voimassa kerrallaan yhden kuukauden. Lisäämme joka kuukausi lisää materiaaleja OVMC -alustalle vuosikierron mukaisilla teemoilla, joten passi kannattaa myös lunastaa pidemmäksikin aikaa. Esimerkiksi maaliskuussa on tulossa mm. kunnossapidon käytäntöihin liittyvää tietoa sekä virtuaalikierros sekä ”island hopping” tyyppinen virtuaalinen pyöräretki meren jäällä, huhtikuussa esitellään virtuaalisesti Kaakkurin liikuntamaan maastoliikuntareittien rakentamisen tuloksia sekä Oulun seudun maastopyöräilyreittisuunnitelmaa. Lentokentältä voi tulle myös suora lento Lapin kantohankipyöräilyreissulle ja tällä kertaa ei tarvitse jännittää, pääseekö osallistujat Pekan mukana takaisinkin…. Hinnoittelu ja eri aiheiden aikataulu ilmoitetaan tarkemmin Navicon sivuilla lähiaikoina. Pysy siis kuulolla!