JÄÄTÄ PORSTUASSA, TUVASSA LUNTA VÄHEMMÄN
Navicon lumitilakoulutuksissa yksi ympyrä sulkeutui, kun pidimme Oulun kaupungin viranhaltijoille vuoden 2025 alkajaisiksi lumitilakoulutuksen. Vuoden 2021 helmikuussa pidettiin oululaisille nimittäin laatuaan ensimmäinen lumitilakoulutus lumitilamitoituskaavioiden laatimisen projektin kylkijäisinä.
JATKUVAA KOULUTUKSIEN SISÄLTÖJEN PÄIVITTÄMISTÄ
Tuosta ensimmäisestä Oulun lumitilakoulutuksesta on nyt kulunut noin 4 vuotta ja välissä on tapahtunut paljon. Lumitilakoulutuksia olemme pitäneet lähes kaikille suomalaisille suurille kaupungeille (Oulu, Tampere, Vantaa, Turku, Espoo, Kuopio, Vaasa, Joensuu, Mikkeli, Lahti, Hyvinkää) sekä lisäksi olemme järjestäneet useita avoimia koulutuksia yhteistyössä Viherympäristöliiton kanssa, joka julkaisi kirjoittamamme Lumitilaoppaan alkuvuodesta 2024.
Vaikka lumitilaopas on hyvinkin tuore tapaus, niin silti olemme jatkuvasti päivittäneet koulutuksiamme saatujen kokemuksien ja tutkimustiedon karttuessa. Erityistä huomiota olemme kiinnittäneet hulevesien ja lumitilojen suunnittelun yhteensovittamisen haasteisiin eli ns. kaupunkihydrologiseen suunnitteluun. Lahden kaupungin lumen sulamisvesien laadun hallinnan pian julkaistavat tulokset ovatkin olleet suurena mielenkiinnon kohteenamme ja uusi osa koulutuksiamme.
Kuva. Lumen ja sulamisvesien aiheuttamien laadullisten riskien kartoitus –tutkimusraportti julkaistaan 31.1.2024 (Kuva: Maija Näveri, Lahden kaupunki)
MUUTTUVIEN TALVIEN HAASTAVUUS
Meillä Oulunkin leveysasteilla talvet ovat jo jotain ihan muuta, mitä ne olivat vielä vuosituhannen taitteessa. Haastekertoimia on tullut reippaasti lisää. Esimerkiksi talvitulvat ja talviajan sulamisvesien hallinta on jo ”arkitalvea” suurimmassa osassa Suomea.
Erityisiä haasteita nykytalvet tuovat jalankulun ja pyöräilyn turvallisuudelle, kun väylien kuivatus edelleen suunnitellaan ja rakennetaan viime vuosituhannen talvien olosuhteisiin. Meillä onkin jäätävän paljon kuivatusrakenteiden korjausvelkaa joka puolella Suomea. Jalankulun ja pyöräilyn ympärivuotista turvallisuutta on hankala edistää, jos väylien kuivatus on lähtökohtaisesti toteutettu puutteellisesti nykytalvien vaatimuksiin nähden. Valitettavan usein vieläkin näkee katusuunnitelmissa poikkileikkausratkaisuja, jotka käytännössä ohjaavat sulamisvedet jäätymään jalankulku- ja pyöräilyväylille. Katualueiden tilan jakamisen prioriteetteihin ei uskalleta tyypillisesti puutua ja lopputulos on yleensä kompromissi. Usein katualueen reunoille ei enää jää tilaa viherkaistoille (eikä lumelle) ja näin kadut ovat lähtökohtaisesti hankalasti talvikunnossapidettäviä.
LAINSÄÄDÄNTÖ MUUTTUU
Lumien sijoittamiseen ei suoranaisesti ole olemassa lainsäädäntöä. Lain näkökulmasta lumi on vettä, jonka käsittelyä säädetään vanhan MRL:n hulevesiä koskevassa pykälissä. Hallituksen esitys viime marraskuuslta (HE 189/2024) tulee kieltämään lumen kaatamisen vesistöihin. Hulevesisäädösten toimivuudesta ja rajapinnoista muihin lakiin (mm. vesihuoltolaki, vesilaki) ollaan parhaillaan laatimassa ympäristöministeriössä selvitystä. Koko vanhan MRL:n ja kunnossapidon lain uudistaminen on myös valmistelussa ja uusi Yhdyskuntarakentamislain esitys on tarkoitus viedä hallitukselle vuoden 2026 aikana. Lausuntoja tullaan pyytämään lakiehdotuksesta syksyllä 2025. Ota siis ministeriön lainsäädösvalmistelusivu seurantaan (Linkki) ja ole aktiivinen.
LUMITILAKOULUKSET JATKUVAT
Vaikka olemme jo kouluttaneet monia asiantuntijoita kaupunkiorganisaatioissa, niin tekemistä riittää vielä paljon. Kaupunkiympäristön suunnittelua tehdään edelleen kovin siiloutuneesti omissa poteroissa. Yhteistyö ja vuorovaikutus jäävät hyvin vähäiseksi. Kunnossapito on edelleen hyvin kaukana niin suunnittelusta kuin päätöksenteostakin. Eri yksiköiden asiantuntijoiden tuominen samaan koulutustilaisuuteen on koettu hedelmälliseksi ja meille onkin kantautunut hyvää palautetta koulutuksiemme vaikuttavuudesta liittyen nimenomaan parantuneeseen sisäiseen yhteistyöhön.
Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja tilaa omalle organisaatiollesi räätälöity lumitilakoulutus! Talvet eivät tule poistumaan, ne muuttuvat ja vaativat entistä parempaa suunnitelmallisuutta ja varautumista..Lisätietoja koulutuksista antaa Timo Perälä (timo.perala@navico.fi).