Navico Oy:n vuosi 2022 oli vauhdikas ja tapahtumarikas. Saimme olla mukana monessa mielenkiintoisessa hommassa. Kiitoksia kaikille tilaajillemme ja yhteistyökumppaneillemme! Otetaanpa pikakelaus vuoden 2022 tapahtumiin, kun näiden nettisivujen päivittäminen on jäänyt heikolle hapelle kaiken tohinan ohella.

Lunta tupaan ja jäätä porstuaan!

Navico Oy sai pandemian aikana tukea omien tuotekehitysprojektien eteenpäin viemiselle. Yhdeksi kärkituotteeksi tästä aivomyrskyilystä kuoriutui talven ja lumitilojen suunnittelun koulutus. Tämän koulutuspaketin valmistumisen aikoihin alkuvuonna 2022 lunta tuli runsaasti tupaan Etelä-Suomea myöten. Niinpä talven ja lumitilojen koulutuksen markkinointiviesti upposi kuin kuuma potkukelkka lumihankeen. Talvella 2022 pidettiinkin koulutukset Lahden, Joensuun, Vantaan ja Mikkelin kaupungeille. Näistä kolme Teams -koulutuksina, ja Lahdessa koulutus järjestettiin ihan livenä paikan päällä. Olipahan hienoa! Koulutukset jatkuvat taas vuonna 2023. Tampereen kaupunki on talven 2023 koulutuslistallamme ensimmäisenä. [Lue tästä lisää talven ja lumitilojen koulutuksestamme]     

Taas ihan pihalla, mettään meni ja puita päin!

Me Navicon tyypit viihdymme ulkona. Erityisesti superpekkailijamme Pekka ”Pöx” Tahkola on ollut koko vuoden kokovartalomaisesti pihalla. Hälle kertyi vuoden 2022 aikana pyöräilykilometrejä yhteensä yli 20 000.  Pölijä. Pekka osallistui ensimmäistä kertaa pyöräilyhullujen jokavuotiseen ultrapyöräilytapahtumaan; Ruskaan. Pöx ei ujostellut, vaan tuli toisena maaliin reilun 2 000 km urakan päätteeksi, alle viikossa. Chapeau. Rispekt. Voit lukea Pekan omia fiiliksiä Ruskasta tästä linkistä.

Ehti se Pekka olla muutenkin maastossa. Oulussa ensin suunniteltiin ja sitten rakennettiin kaupungille omaa maastopyöräilyverkostoa. Taisi noin 30 km kokonaisuudessaan luonnostellusta 400 km reitistöstä tulla jo tehtyäkin ennen talven 2022-2023 lumien tuloa. Posiolla oli samat metkut mielessä. Maastopyöräilyreittien lisäksi Posiolle laadimme pyörävaellusreitistön reitti- ja rakennussuunnitelmat. [Kalevan juttu marraskuulta 2022 Oulun maastopyöräilyreiteistä]

Ûber-kunnossapitoagenttimme Zim ja Pöx käärivät BikeBustersin naftaliinista talvea 2022 varten ja vierailivat Kuopiossa, Tampereella ja Helsingissä. Hyviä reissuja, hienoja tapaamisia ja valaisevia keskusteluja. Ehkäpä vierailujen ansiosta jotkut asiat lähtivät vyörymään hyvään suuntaan. Ainakin Tampereella pääsimme loppuvuodesta 2022 kouluttamaan kunnossapitoagentteja. Tampereen kunnossapidon pilottireittien palvelutason parantumisesta onkin kuulunut ilostuttavia uutisia Navicon agenttien päämajaan saakka. Vuoden 2022 lopulla Timo ja Pekka pääsivät laukomaan totuuksiaan Vaasan pyöräilyallianssin kilpailutukseen osallistuneessa ryhmässä, ja juuri ennen joulua Vaasasta kuuluikin iloisia voitokkaita uutisia. Vaasaa kannattaa pitää silmällä jatkossa pyöräilyn edistämisen merkeissä. Tehtiinhän sitä Vaasalle onnistuneesti myös rahoitushakemus maastoliikuntareitistöjen kehittämiseenkin. Hienoa Vaasa! 

Joo, on se Eevakin ollut ihan pihalla. Esimerkiksi Eeva vietti tuttuun tapaansa kesäloma-ajan ELY:n viheromaisuutta inventoiden Infrap Oy:n hellässä huomassa. Ja muutamaa valmistunutta piha-aluetta tarkastaen. Huvinsa kullakin. Mutta kun kerran vihertää, niin aina vihertää.  

Pari isoa vonkaletta jäi verkkoon. Hauenköriläs ja kolmen kilon siika.

Lumi ja talvi näyttelivät isoa roolia Navicon vuodessa 2022. Keväällä 2022 Navico pärjäsi Ympäristöministeriön kilpailutuksessa ja sai kunniakseen toimia kunnossapitolain (laki katujen ja eräiden muiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta) toimivuuden arvioinnin päätekijänä. Tämä oli iso hauki verkkoomme ja hieno perho kalastushattuumme. Samaan katiskaan ui myös se kolomen kilon siikakin. Viherympäristöliitto ry. oli näet kerännyt reilulta kymmeneltä kaupungilta rahapotin kasaan ja haki lumitilaoppaalle kirjoittajaa. Asetimme vesille runsaasti pyydyksiä ja näin toinen iso vonkale samana sesonkina ui haaviimme. Nämä molemmat prokkikset ovat olleet merkittäviä juttuja pienelle toimistolle. Ylpeänä olemme näitä töitä eteenpäin vieneet.

Peruskaurakin on maittavaa!

Eeva ehti yliopisto-opiskelujensa ohessa, Ammin avustuksella, tekemään viime vuonna ympäristösuunnitelmia niin korttelipihoihin kuin lasten riemuksi Iin Haminan päiväkodille ja Aseman koululle Haukiputaalle. Tuli muutama asemakaavaan liittyvä maisemaselvitys ja suunnitelmakin tehtyä. Vihreää kämmentä tarjoiltiin kun kerettiin.  Alueurakoiden kilpailutuksia Navico avusti ja sparrasi Hollolaan ja Joensuuhun. Ja eihän vuosi olisi kunnon vuosi, ellei edes yhtä varikko- tai teknisen toimialan kehittämisselvitystä laadittaisi. Vuonna 2022 varikkotoimintojen merkeissä pyörittiin Akaalla ja teknisen toimialan hankinta- ja palvelustrategia vei Timon Iitin kuntaan. Mukava uusi tuttavuus! Toinen uusi tuttavuus oli Kurikan kaupunki, jonne Navico pääsi yhdessä Sporttest Oy:n ja Finnmap Infra Oy:n kanssa tutustumaan työpaikkojen liikkumisen ohjauksen hankkeen merkeissä. Navicon ja Sporttestin testikaravaani viettikin Kurikassa pari viikkoa vuodesta Kurikan työpaikkojen työntekijöitä neulalla pistäen ja muutoinkin rääkäten. Kaikki testihenkilöt jäivät henkiin ja voivat itse asiassa paremmin kuin ennen hanketta.

Uusi vuosi ja uudet kujeet?

No tottamooses! Tosin moni viime vuoden puolella alkanut homma työllistää meitä myös vuonna 2023. Esimerkiksi lumitilaopas valmistuu loppuvuodesta ja julkaistaan 2024 puolella. Kunnossapitolain merkeissä menee vielä alkuvuosi ja kesällä kyylätään viime vuonna suunniteltujen pihojen toteutuksia. Pekka jatkaa maastoliikuntareiteillä niin töissä kuin vapaa-aikanaan, 24/7 arvattavasti. Kun työ on harrastus ja harrastus työtä.

Navicon arvojen (luova hulluus) mukaisesti kyllä laitamme niin sanotusti uutta matoa koukkuun tänäkin vuonna. Kunnossapitoagenttisovelluksen kehitystyö on alkanut jo 2022 ja siihen etsimme tänä vuonna kumppaneita mukaan. Talvikunnossapidon alustatalous on myös mielenkiintoinen kokonaisuus, jota tulemme varmasti kuopaisemaan tavalla tai toisella. Ehkäpä BikeBusters taas päästetään valloilleen rellestämään eri puolella talvista Suomea.

Jääkäähän kuulolle, niin katsotaan mitä kaikkea keksimme. Ehkä saamme päivitettyä sivujamme vähän ahkerammin kuin viime vuonna. Olkoon se meidän uudenvuoden lupauksemme!